Zdravotními účinky zeleného čaje byly rozsáhle studovány a
výzkum stále aktivně pokračuje po celém světě, včetně České Republiky. Pití
čajë zklidnuje a odstraňuje únavu. Také zlepšuje schopnost soustředit se a
reagovat. Účinky zeleného čaje na hubnutí: Zelený čaj urychluje spalování tuků,
což bylo nedávno uznáno ve studii, která byla provedena na univerzitě v Ženevě.
Zkoumaným subjektům byly dány extrakty ze zeleného čaje v kapslích, polovina
pacientů obdržela pouze placebo. Naměřená rychlost metabolismu za 24 hodin byla
u pacientů kteří užili čajový extrakt byla u spálených kalorií o čtyři procenta
rychleji a celková spotřeba energie se zvýšila o téměř pět procent. Hubnoucí
účinek zeleného čaje je založen na obsahu katechinu a polyfenolů v něm
obsažených. Výzkumníci poukazují konkrétně, že to není jen obsahem kofeinu v
čaji, ale interakcí kofeinu a katechinu, která stimuluje metabolismus.
Výzkumníci říkají, že zelený čaj může pomoci při hubnutí, zlepšení postavy,
protože zelený čaj je termogenní (urychlující spalování kalorií a oxidovaných
tuků na energii).
Chrání srdce a cévy
Podle vědeckých studií, dieta bohatá na flavonoidy a antioxidanty chrání
před infarktem myokardu a ischemickou chorobou srdeční. Studie ukázaly, že tyto
flavonoidy jsou obzvláště bohatě obsaženy v čaji a cibulí. Nová analýza
potvrzuje názor, že epigalokatechin galláty (EGCG) obsažené v čaji jsou velice
účinné při ochraně srdce a cév.
Snižuje zvýšené
hladiny cholesterolu.
Japonští vědci na potkanech ukázali, že zelený čaj svými
účinnými látkami inhibuje tvorbu LDL a VLDL cholesterolu, který chrání před
kornatěním tepen. Když byla krysám podávána strava s vysokým obsahem tuku,
rychle se u nich vyvinula makrovaskulární onemocnění. Když jim do jídla bylo
přidáno 1% katechinu, Bylo zaznamenáno snížení špatného cholesterolu. Naproti
tomu, na dobrý cholesterol katechiny neměly prakticky žádný vliv . Japonští
vědci prokázali, že katechiny fungují úplně stejně u lidí.
Snižuje vysoký krevní tlak
Vysoký krevní tlak zátěžuje srdce a může způsobit mrtvici. Z
tohoto důvodu je důležité, aby se krevní tlak udržoval v normálním rozmezí.
Japonské výzkumy ukázaly, že katechiny v zeleném čaji katechiny ve skutečnosti
snižují krevní tlak u potkanů. Japonské studie prokázaly, že katechiny ze
zeleného čaje zabraňují zvýšení krevního tlaku.
Snižuje vysokou hladinu krevního cukru
Japonský lékař Minowada z Kyotské univerzity, navrhl již
před druhou světovou válkou, čajové výtažky mohou být použity ke snížení
zvýšené hladiny cukru v krvi. Bohužel vypukla válka, takže tento důležitý
poznatek upadl v zapomnění. V poslední době byl však v Japonsku opět objeven.
Sacharidy jsou absorbovány do kreve především z tenkého střeva a slinivka
břišní upravuje posléze jejich hladinu pomocí inzulínu. U pacientů s diabetem
slinivka břišní neprodukuje dostatek inzulínu, hladina cukru v krvi stoupá a
cukr se vylučuje močí. Pokud je hladina cukru v krvi zvýšena na dlouhou dobu,
nepříznivě ovlivňuje cévy, ve kterých se vyvíjí arterioskleróza. Lidé s
diabetem mají třikrát vyšší riziko úmrtí na srdeční infarkt nebo mrtvici,
Lékaři Hara a Shimizu ukázali, že katechiny ze zeleného čaje způsobují snížení
hladiny cukru v krvi u myší a potkanů s anamnézou dědičného diabetu. Také
polysacharidy ze zeleného čaje měly podobný účinek. I když když byly zatím
pouze prokázány u experimentálních zvířat, předpokládá se, že se vyskytují i u
lidí.
Žádné komentáře:
Okomentovat