pátek 26. července 2013

Dopad pití zeleného čaje na zdraví

Zdravotními účinky zeleného čaje byly rozsáhle studovány a výzkum stále aktivně pokračuje po celém světě, včetně České Republiky. Pití čajë zklidnuje a odstraňuje únavu. Také zlepšuje schopnost soustředit se a reagovat. Účinky zeleného čaje na hubnutí: Zelený čaj urychluje spalování tuků, což bylo nedávno uznáno ve studii, která byla provedena na univerzitě v Ženevě. Zkoumaným subjektům byly dány extrakty ze zeleného čaje v kapslích, polovina pacientů obdržela pouze placebo. Naměřená rychlost metabolismu za 24 hodin byla u pacientů kteří užili čajový extrakt byla u spálených kalorií o čtyři procenta rychleji a celková spotřeba energie se zvýšila o téměř pět procent. Hubnoucí účinek zeleného čaje je založen na obsahu katechinu a polyfenolů v něm obsažených. Výzkumníci poukazují konkrétně, že to není jen obsahem kofeinu v čaji, ale interakcí kofeinu a katechinu, která stimuluje metabolismus. Výzkumníci říkají, že zelený čaj může pomoci při hubnutí, zlepšení postavy, protože zelený čaj je termogenní (urychlující spalování kalorií a oxidovaných tuků na energii).

Chrání srdce a cévy
Podle vědeckých studií, dieta bohatá na flavonoidy a antioxidanty chrání před infarktem myokardu a ischemickou chorobou srdeční. Studie ukázaly, že tyto flavonoidy jsou obzvláště bohatě obsaženy v čaji a cibulí. Nová analýza potvrzuje názor, že epigalokatechin galláty (EGCG) obsažené v čaji jsou velice účinné při ochraně srdce a cév.

Snižuje zvýšené hladiny cholesterolu.

Japonští vědci na potkanech ukázali, že zelený čaj svými účinnými látkami inhibuje tvorbu LDL a VLDL cholesterolu, který chrání před kornatěním tepen. Když byla krysám podávána strava s vysokým obsahem tuku, rychle se u nich vyvinula makrovaskulární onemocnění. Když jim do jídla bylo přidáno 1% katechinu, Bylo zaznamenáno snížení špatného cholesterolu. Naproti tomu, na dobrý cholesterol katechiny neměly prakticky žádný vliv . Japonští vědci prokázali, že katechiny fungují úplně stejně u lidí.


 Snižuje vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak zátěžuje srdce a může způsobit mrtvici. Z tohoto důvodu je důležité, aby se krevní tlak udržoval v normálním rozmezí. Japonské výzkumy ukázaly, že katechiny v zeleném čaji katechiny ve skutečnosti snižují krevní tlak u potkanů. Japonské studie prokázaly, že katechiny ze zeleného čaje zabraňují zvýšení krevního tlaku.

 Snižuje vysokou hladinu krevního cukru


Japonský lékař Minowada z Kyotské univerzity, navrhl již před druhou světovou válkou, čajové výtažky mohou být použity ke snížení zvýšené hladiny cukru v krvi. Bohužel vypukla válka, takže tento důležitý poznatek upadl v zapomnění. V poslední době byl však v Japonsku opět objeven. Sacharidy jsou absorbovány do kreve především z tenkého střeva a slinivka břišní upravuje posléze jejich hladinu pomocí inzulínu. U pacientů s diabetem slinivka břišní neprodukuje dostatek inzulínu, hladina cukru v krvi stoupá a cukr se vylučuje močí. Pokud je hladina cukru v krvi zvýšena na dlouhou dobu, nepříznivě ovlivňuje cévy, ve kterých se vyvíjí arterioskleróza. Lidé s diabetem mají třikrát vyšší riziko úmrtí na srdeční infarkt nebo mrtvici, Lékaři Hara a Shimizu ukázali, že katechiny ze zeleného čaje způsobují snížení hladiny cukru v krvi u myší a potkanů s anamnézou dědičného diabetu. Také polysacharidy ze zeleného čaje měly podobný účinek. I když když byly zatím pouze prokázány u experimentálních zvířat, předpokládá se, že se vyskytují i u lidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat